Korsnäströjor i museet

03.02.2021 kl. 09:15
I Brages samlingar ingår några traditionella Korsnäströjor samt färgpositiv

#brage #bragesdräktmuseum #korsnäströjan

Korsnäströjan består av mönstervirkade röda partier samt stickade vita partier. Yngvar Heikel tog under sina resor 1930 färgpositiv av tröjor i Korsnäs. Dessa färgbilder är unika för den tiden. De två Korsnäströjorna har genom åren hört till dräktmuseets mest kända plagg, bl.a. visats på flera musei- och hantverksutställningar. De publicerades av Heikel redan 1934 i en artikel om dräktskicket i Korsnäs i Folkloristiska och etnografiska studier 5 (SLS) med färgbilder.

A159. 2.9.1925 Korsnäs Kyrkobyn
”Stickatröj” Inköptes av gästgiveriets värdinna Greta Stina Pellfolk, Yngvar Heikel

Kommentar: B 60 cm, H 53 cm, ärm 59 cm, tät mönstervirkad bård nertill, på axelpartierna, ärmuppsättning och nertill. Olika mönster med granna färger på röd botten. Resten stickat, vit botten med blåa och röda ”loppor”. Fyrkantigt halshål med ett litet
sprund. Använd, dock bara litet sliten.


A160. 2.9.1925 Korsnäs Moikipää (Molpe)
”Stickatröj” Erhölls av Mars Mattas, bosatt nära sjön, använd vid fälskytte. Yngvar Heikel

Kommentar: B 64 cm, H 67 cm, ärm 51 cm. Tät mönstervirkad bård nertill, på axelpartierna, ärmuppsättningen och nertill. Olika mönster med granna färger på röd botten. En del av mönstren
också mönsterstickade och fortgående med vit botten med blåa och röda ”loppor”. Fyrkantigt hals hål. Använd, dock bara lite sliten.

Här en av de Korsnäströjorna Yngvar Heikel fotograferade 1930 i Korsnäs. Den här "stickatröj" har tillhört lärar Ekström i Kyrkbyn.

Denna igen Johannes Kronbacka i Edsvik.