Naisen puku 

Tykkimyssy myssyssä on kova paperipohja joka on päällystetty puvun väreihin sointuvalla silkillä. Silkin kirjailu noudattaa paikkakunnan pukuohjetta. Myssyn takaosassa on rusetti ja myssyn alle puetaan tykki eli leveä pitsi. Tykki tärkätään sileäksi pään muotoon niin, että se puettuna kehystää kasvoja. 

Korvamyssy kuuluu joihinkin Pohjanmaan pukuihin. Kyseessä on pehmeä myssy silkistä tai painetusta puuvillakankaasta eli karttuunista. Myssyä koristaa satiininauhasta tehnyt nauharuusut ja leuan alla roikkuva satiininauha. 

Liinalakki tai tanu on ommeltu puoli- tai kokopellavasta ja etureunaa koristaa pitsi.  

Paita on ommeltu suorista kappaleista koko- tai puolipellavaisesta kankaasta. Hihat ovat leveät ja olalla ja hihansuissa on tiheät vetopoimutukset tai laskokset. Hihassa on kainalotilkku joka antaa liikkumaväljyyttä. Paidoissa on etulista tai yksinkertainen kaula-aukko. Paidassa voi olla reikäompeleita tai valkoista tai punaista kirjailua. 

Liivi on tyköistuva, raidallisesta puolivillaisesta kankaasta, yksivärisestä verasta tai karttuunista. Liivi vuoritetaan karkealla pellavakankaalla.  

Hame raidallisesta puolivillaisesta kankaasta tai yksivärisestä verasta. Kangasta on vähintään 3 metriä. Hameen vyötärö on edestä sileä ja väljyys on koottu sivuille ja taakse pienin laskoksin tai vetopoimuttamalla. Hameen pituus on noin 15 cm lattiasta. Hameen alle puetaan yksi tai useampi (mieluiten puolivillainen) alushame tuomaan kaunista muotoa. 

Esiliina on 80-90-100 cm leveä ja 5-10 cm hametta lyhyempi. Esiliinan yläreuna joko laskostetaan tai vetopoimutetaan. Monissa puvuissa on useita esiliinavaihtoehtoja. Esiliina voi olla esimerkiksi valkoinen pellavainen tai puolipellavainen, harsokankainen, villainen tai silkkinen. 

Tasku kiinnitetään hameen vyötärökaitaleeseen messinkisellä taskukokalla, pukuun kuuluvalla pirtanauhalla tai ommellen. Tasku sijoitetaan oikealle (tai vasenkätiset vasemmalle) puolelle osittain essun alle. Jokaiseen pukuun kuuluu oma taskumalli. 

Huivi kansallispuvun kanssa voi käyttää erilaisia hartiahuiveja. Huivi on neliskulmainen ja siinä on yleensä hapsut. Huivi voi olla silkkiä tai kukkakuvioista painettua villamusliinia. Villamusliini huivi jossa painetut kukkakuviot, joko valkoisella mustalla tai punaisella pohjalla. Joihinkin pukuihin on vaihtoehtoina kudottu puuvillahuivi. 

Röijy ommellaan yksivärisestä verasta tai puolivillakankaasta ja joihinkin pukuihin raidallisesta puolivillakankaaasta. Röijy vuoritetaan karkealla pellavakankaalla. Röijyn pituus voi vaihdella hyvin lyhyestä puolipitkään ja röijyssä on usein selässä körtit. 

Jalkineet mustat nauha- tai solkikengät. Solki on paikkakuntakohtainen.  

Sukat ovat sileät puuvillasta tai villasta ja ulottuvat polveen tai polven yläpuolelle. Viitelöidyt tai peukaloidut sukkanauhat sidotaan polven alle pitämään sukkia ylhäällä.  

Korut puvun kanssa ei käytetä rannekelloa tai nykyaikaisia koruja lukuun ottamatta vihkisormusta. Joihinkin pukuihin kuuluu hopeariipus punaisilla kivillä, helminauha tai rintakoru. Kaikkien pukujen kanssa pidetään hopeista huivisolkea. 

Miehen puku 

Päähine ennen vanhaan pidettiin aina päähine päässä. Hattu voi olla korkea sylinteri tai matala leveälierinen huopahattu, lipallinen huopalakki tai neulottu pipo. 

Paita ommellaan suorista kappaleista joka puoli- tai kokopellavaisesta kankaasta, hihat ovat leveät ja hihansuussa ja olalla on tiheä vetopoimutus tai laskokset. Hihassa on kainalotilkku ja pääntiellä olkatilkku lisäämässä liikkumaväljyyttä. Paidassa on lanka- tai helmiäisnapit. Paidassa voi olla reikäompeleita tai valkoisia tai punaisia kirjailuja. 

Silkkihuivi yksivärinen tai kuvioitu silkki. Kaulahuivi on neliskulmainen ja taitetaan ensin kolmioksi ja rullataan n. 5 cm leveäksi. Huivi kierretään Huivi kiedotaan kaksi kertaa kaulan ympäri paidankauluksen päälle ja se tukee kaulusta että se pysyy pystyssä. Huivi sidotaan kahdella solmulla ja päät piilotetaan huivin alle. 

Liivi kapearaidaisesta puolivillakankaasta tai verasta. Puvuissa, joihin kuuluu polvihousut, liivi on niin pitkä niin että housujen vyötärökaitale peittyy mutta luukun napit näkyvät.  Puvuissa, joihin kuuluu pitkä housut liivi voi olla niin lyhyt että paitaa näkyy liivin ja housujen välistä. Liivi on tyköistuva ja napitetaan metalli-, peili-, kivihiili tai kangaspäällysteisillä napeilla. Paidan kaulus kuuluu näkyä liivin alta ja kaulus ja silkkihuivi jäävät näkyviin vaikka liivi napitetaan ylös asti. 

Housut sarkaa, kapealla tai leveällä luukulla, polven alle ulottuvat tai pitkät. Housut ovat istuvat ja takana on vekit jotka antavat liikkumatilaa. Jos housujen kanssa käytetään henkseleitä, ovat ne aikakaudelle tyypilliset nahkaiset tai nahasta ja kankaasta valmistetut tai virkatut. Joidenkin pukujen kanssa käytetään valkoisia sulhashenkseleitä jotka on valmistettu pellavakankaasta ja niissä on leveitä reikäompeleita. 

Takki eli röijy sarasta. Takit ovat pukukohtaisia ja niitä on sekä lyhyitä että pitkiä. Takki kuuluu oleellisena osana pukuun. Takissa on metalliset tai kangaspäällysteiset napit yleensä kahdessa rivissä. Takissa on taskut ja usein myös körtit, halkio tai vekit selässä, koristeena napit. Takki on istuva ja se pidetään pääasiassa auki jotta liivin kaikki napit myös näkyvät. 

Sukat villasta tai puuvillasta, ylettyvät polveen tai sen yläpuolelle. Sukkien kanssa käytetään kudottuja tai peukaloituja sukkanauhoja jotka kierretään kaksi kertaa jalan ympäri juuri polven alapuolelta. Nauhan päät laitetaan nauhan alle tai sidotaan rusetille joka jää lahkeensuun alle.  

Vyö moniin pukuihin kuuluu paikkakuntakohtainen helavyö. Niissä voi olla erimuotoisia heloja. Helavyö puetaan housujen päälle, vyötärökaitaleen alapuolelle, ja sen tehtävä on vain kuvastaa vaurautta. 

Taskukello ketjulla. Voi käyttää kaikkien pukujen kanssa rannekellon sijasta. 

Kaprokki on sarasta valmistettu pitkä päällysvaate, jota voi käyttää kaikkien miesten pukujen kanssa.